Ce este otorinolaringologia?


ORL este prescurtarea termenului otorinolaringologie, care desemnează ramura medicală cu ajutorul căreia sunt prevenite, diagnosticate şi tratate afecţiunile urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și sinusurilor. ORL a devenit o specialitate de sine stătătoare la sfârșitul secolului al XIX lea, până atunci afecțiunile specifice acesteia intrând în spectrul medicinei interne.
Otorinolaringologul sau medicul specialist ORL deține aptitudini de terapeut și de chirurg, și tratează afecțiunile:
Nasului – cum ar fi sinuzita, rinita alergică, polipii nazali, perforația de sept nazal, deviația de sept
Gâtului – cum ar fi laringita, faringita, oreionul, amigdalita
Urechilor – cum ar fi otita, eustachita, tinitusul, furunculii canalului urechii, dopurile de sulf, pierderea auzului, leziunile la nivelul urechilor

Investigații și analize ORL avansate

În cazul unor afecțiuni, este posibil ca medicul să fie nevoit să apeleze la o serie de investigații ORL avansate, cum ar fi endoscopia nazală, laringoscopia sau timpanografia, în funcție de organul afectat.

Endoscopia nazală

Endoscopia nazală este o analiză în profunzime a foselor nazale și a canalelor sinusoidale. Aceasta se realizează cu ajutorul unei tije subțiri, endoscopice (la capătul tijei se află o cameră cu lumină), care se introduce, pe rând, în fiecare fosă nazală și avansează până în zona rinofaringelui, aflată în spatele nasului. Endoscopia nazală se realizează cu anestezie locală și prezintă un grad minim de disconfort pentru pacient.

Endoscopia laringiană și faringiană

Similar cu endoscopia nazală, cea laringiană și faringiană (numită și examen fibroscopic laringian) se folosește de o sondă endoscopică pentru vizualizarea zonei laringiene și faringiene și pentru examinarea corzilor vocale. Și această procedură se realizează cu anestezie, prin urmare prezintă un disconfort minim pentru pacient.

Laringoscopia

Laringoscopia este o manevră de vizualizare a bazei limbii și a laringelui. Se efectuează cu gura larg deschisă, după care medicul va introduce o oglindă de mici dimensiuni în spatele gâtului și va solicita pacientului să scoată anumite sunete, pentru examinarea mișcării corzilor vocale. Deși se poate efectua cu anestezie locală (spray anestezic) laringoscopia presupune un anume grad de disconfort, care diferă de la pacient la pacient. Disconfortul este adesea însoțit de un reflex de regurgitare, care dispare imediat ce procedura s-a încheiat.

Endoscopie-poza

Timpanograma

Timpanograma presupune măsurarea volumului de aer din urechea medie, alături de mobilitatea membranei timpanice și a lanțului osicular, atunci când sunt transmise sunete. Timpanograma se realizează prin inserarea unui dispozitiv cauciucat în urechea externă, care va emite un sunet menit să declanșeze reflexul acustic la nivelul urechii medii. Răspunsul emis de aceasta este înregistrat în formă de grafic, eliberat imediat după încheierea procedurii, și este analizat de către medic.

Alte investigații

Suita de investigații și analize ORL include și:
Studiul reflexului stapedian
(analiza integrității lanțului de oscioare din urechea medie)
Videonistagmografia (investigație video a sistemului vestibular)
Măsurarea otoemisiunilor acustice (măsurarea funcționalității urechii prin examenul otoemisiunilor acustice spontane și provocate)
Audiograma tonală (test auditiv de bază care presupune măsurarea nivelului de auz ca răspuns la emiterea unor semnale sonore, la intensități diferite, la nivelul fiecărei urechi).

Când se merge la un consult ORL?

Consultul ORL poate fi unul de rutină, mai ales dacă există antecedente de boală, sau un consult necesar, atunci când apar anumite simptome.

Simptome

Este important să mergi la un consult ORL dacă manifești unul sau mai multe din simptomele enumerate mai jos:

Probleme de respirație nazală
Sângerări nazale
Stare de amețeală sau vertij
Tinitus (țiuit persistent în urechi)
Simț al mirosului diminuat
Dureri la nivelul sinusurilor
Inflamație în gât (durere sau usturime la înghițire)
Urgențe ORL

Este important să mergi de urgență la un consult Orl dacă prezinți următoarele simptome:

Sângerări nazale neîntrerupte
Sângerări ale urechilor
Auz diminuat
Pierderea vocii fără motiv aparent
Imposibilitatea de înghițire
Noduli limfatici (ganglioni) suprainflamați (vizibili prin piele cu ochiul liber)
Secrețiile nazale purulente

Otorinolaringologia este o specialitate medicală axată pe diagnosticarea și tratamentul problemelor legate de ureche, nas și gât (ORL). Aceasta cuprinde un spectru larg de afecțiuni, de la alergii comune la anomalii congenitale complexe.

Printre afecțiunile frecvent tratate de specialiștii ORL se numără pierderea auzului, sinuzita, răgușeala cronică, amețelile, durerile sau amorțeala facială, sforăitul, apneea de somn, înghițirea dureroasă și rinita. Opțiunile de tratament pot include terapie medicamentoasă, proceduri chirurgicale sau modificări ale stilului de viață.


Examinarea Otoscopică

Examinarea a componentelor interne ale urechii, incluzând pavilionul auricular, conductul auditiv extern și timpanul, pentru a detecta orice anomalii sau probleme de sănătate.

Examinarea Gâtului

Examinarea a zonei gâtului, incluzând amigdalele, faringe, laringe și tiroida, pentru a identifica orice probleme de sănătate sau anomalii.

Examinarea Nasului

Evaluarea structurilor și funcționării nasului, incluzând pasajele nazale, mucoasa nazală, turbinatele și septul nazal, pentru a detecta orice probleme de sănătate sau anomalii.

Laringologie

Laringologia se concentrează pe studiul și tratamentul afecțiunilor laringelui.

ORL Pediatrie

Evaluarea sistemului auditiv, respirator și al gâtului la copii, pentru a detecta orice probleme de sănătate sau anomalii și a asigura un tratament adecvat.

Control de Rutina

Prin urmare, controlul de rutină la un medic specialist ORL poate fi un factor cheie în menținerea și îmbunătățirea sănătății tale.

Tulburări de echilibru

Evaluarea mișcării ochilor cu ajutorul camerei în infra-roșu (IR) permite obiectivarea nistagmusului – o mișcare aparte a ochilor caracteristică afectării urechii interne sau sistemului vestibular central.

Logo


Date de Contact


Contact

Clinica Lavinia Davidescu
0770 494 971
Ali Medical Center
0773 807 400


Ma gasiti aici

Clinica Lavinia Davidescu
Ali Medical Center


E-mail

contact@dr-roxana-gavris.ro



Orar de Lucru


Luni
08:00-20:00
Marti
08:00-20:00
Miercuri
08:00-20:00
Joi
08:00-20:00
Vineri
08:00-20:00


Copyright by Dr.Roxana Gavris 2023. All rights reserved.



Copyright by Dr.Roxana Gavris 2023. All rights reserved.